Ugrás a tartalomhoz

Brunszvik Teréz Budavári Óvodák

A Budavári Önkormányzat a kerület három óvodaintézményének szervezeti átalakításával 2012- ben hozta létre óvodánkat, mely a magyar óvodatörténet kimagasló alakjáról, Brunszvik Terézről kapta nevét.


Az Óvodai nevelés országos alapprogramja így fogalmaz: „ A gyermek nevelése elsősorban a család joga, és kötelessége, és ebben az óvodák kiegészítő szerepet töltenek be.” Ezért érezzük hangsúlyosnak a családokkal való kapcsolatok ápolását, hiszen a gyermekek fejlődésének elősegítéséhez elengedhetetlen az együttműködés.


Nevelőmunkánkban fontos annak a tevékenységekkel összekapcsolt szemléletnek a megerősítése, amely támogatja a gyermekek egészséges fejlődését, hátrányainak csökkentését, a tehetség kibontakoztatását; és – egyéni adottságaikra is figyelemmel – azoknak a képességeknek a folyamatos kialakulását, amelyek segítik a hozzánk járó gyermekek iskolai életre való alkalmasságát.


Az óvodások nevelését és fejlesztését szakképzett óvodapedagógusok, pedagógiai asszisztensek és dajkák végzik. Az óvónők munkáját fejlesztő pedagógus és logopédus segíti. Alapító Okiratunk értelmében sajátos nevelési igényű gyermekek integrált nevelésével is foglakozunk; fejlesztésük speciális szakemberek bevonásával történik. Nevelőmunkánk minőségét az óvodapedagógusok színvonalas továbbképzései, valamint az intézmény partnerközpontú működése garantálja.


Épületeink, játszó kertjeink felszereltsége lehetővé teszi a gyermekek sokoldalú fejlesztését. Földrajzi fekvésünk lehetőséget ad arra, hogy kihasználjuk a minket körülvevő – a világörökség részét képező – környezeti értékek megismertetését is: pl. Budai vár, Hadtörténeti Múzeum, Nemzeti Galéria.


A kerületi Művelődési Házzal, a Nemzeti Táncszínházzal is jó kapcsolatot ápolunk. Sétáink alkalmával felfedezzük a Vérmező, a Tabán, és a Gellérthegy természeti szépségeit.


Célunk: hogy megőrizzük a gyermekkor nyugalmát, derűjét, a gyermekeknek életre szóló élményeket és ismereteket nyújtsunk, valamint megalapozzuk azokat a képességeket, amelyek az elkövetkezendő éveikhez útravalóul szolgálnak.

Az intézmény vezetője: Katinszki Ferencné Ildikó
Tel.: 225-1444; 225-0409


Székhely

cím: 1016 Budapest Nyárs utca 2-4.
tel.: 225-1444;
fax: 225-1443;
e-mail: nyars.ovi@btovi.hu

Nyárs utcai óvoda

Óvodánk a Naphegyen, fővárosi viszonylatban jó levegőjű, zöldövezeti környezetben helyezkedik el. A Tabán és a Gellérthegy közelsége sétákat, kirándulásokat tesz lehetővé. 1971-ben, óvodának épült. Korszerű, tágas, sok fával és növénnyel körülvett udvaraink megfelelő játszóterületet biztosítanak az ide járó gyermekek számára. 4 teremhez terasz is kapcsolódik. A gyermekek mozgásának fejlesztéséhez tornaterem is rendelkezésre áll. Az óvoda 5 csoporttal működik, melyből 1 vegyes korosztályú, 4 pedig homogén csoport. Férőhelyeinek száma 120 fő. Pedagógiai munkánk során legnagyobb hangsúlyt az egészséges életmódra nevelésre fektetjük.

Telephelyek

cím: 1014 Budapest, Dísz tér 3.
tel.: 225-0717
e-mail: disz.ovi@btovi.hu

Dísz tér óvoda

„Segíts nekem, hogy magam csinálhassam!”

(Mária Montessori)

Óvodánk a Dísz téren, Budapest I. kerületének egyik legszebb helyén, a Budai Vár szívében, a Mátyás templom szomszédságában található. A felbecsülhetetlen értékű Batthyány műemlék palota első emeletén kialakított óvoda ablakaiból gyönyörű kilátás nyílik a főváros nevezetességeire: a Dunára a hidakkal, az Országházra, a Szent István Bazilikára és a Duna korzóra. Az óvoda mind Buda, mind Pest felől jól megközelíthető tömegközlekedési eszközökkel is. Óvodánkhoz tartozik még a Dísz tér 2. szám alatti telken található játszó udvar, ahol mozgásfejlődést szolgáló játékeszközök, és különböző méretű fajátékok, babaházak, homokozók állnak a gyermekek rendelkezésére.

cím: 1011 Budapest, Iskola utca 44.
tel.: 225-0409
fax: 225-0410
e-mail: iskola.ovi@btovi.hu

Iskola utcai óvoda

Óvodánk épületét tágas, szép, parkosított udvar veszi körül, ahol a gyermekek mozgásfejlődését korszerű játékok biztosítják. A Batthyány térről jól megközelíthető, a szülőknek könnyebbséget jelent, hogy szomszédságában általános iskola és bölcsőde is megtalálható. Jól felszerelt tornateremmel, fedett terasszal rendelkezünk. Az óvodában összesen 6 csoport működik, 2 kis-, 2 középső-, 2 nagycsoport. Férőhelyszámunk 138 fő. Kiemelt feladatunk a gyermekek számára közel hozni a környezet megismerését, szeretetét, védelmét; és a néphagyomány értékeinek átadását.

cím: 1012 Budapest, Lovas utca 3.
tel.: 489-3490
fax: 489-3491
e-mail: lovas.ovi@btovi.hu

Lovas utcai óvoda

A tradicionális múltra visszatekintő óvodánk a Budai vár közvetlen közelében helyezkedik el. 5 óvodai csoportunkban – melyből 4 homogén, 1 pedig vegyes korcsoportú – 125 gyermek talál naponta szeretetteljes, biztonságérzetet adó, érzelem gazdag, játékos tanulást elősegítő óvodát.
Csoportszobáink barátságosak és jól felszereltek. Nagy, teraszos kivitelezésű udvarunk kellemes színtere a szabadtéri mozgásoknak, a szabad játéknak. Hangsúlyt kap a művészetek befogadására való nevelés.

cím: 1015 Budapest, Toldy Ferenc utca 66.
tel.: 201-6291
fax: 224-0049
e-mail: toldy.ovi@btovi.hu

Toldy utcai óvoda

Óvodánk a Budai vár oldalában helyezkedik el, a Széll Kálmán térről és a Batthyány térről egyaránt könnyen megközelíthető. Épületünk kétszintes. Két részből álló udvarunk minden oldalról zárt, így biztonságos játszóhely a gyermekek részére.
4 csoportunkban – 1 kis-, 1 középső-, és 2 nagycsoport – 92 gyermeknek biztosítunk férőhelyet. Csoportszobáink világosak, tágasak; felszereltségük jónak mondható. Tornaszobánk modern, korszerű eszközökkel felszerelt. Jó idő esetén a gumitéglával burkolt, nagyméretű tetőteraszt is használjuk a gyermekek mozgásfejlesztéséhez, mozgásigényük kielégítésére. Óvodánkban nagy hangsúlyt fektetünk a környezeti nevelésre, a környezettudatos életmód és környezetvédelem fontosságára.

cím: 1016 Budapest, Mészáros utca 56/b.
tel.: 225-0762, 225-0763
fax: 225-0762
e-mail: meszaros.ovi@btovi.hu

Mészáros utcai óvoda

A Mészáros utcai óvoda a Naphegy lábánál, fővárosi viszonylatban jó levegőjű, zöldövezeti környezetben helyezkedik el. Az épületet szülői összefogással építették társadalmi munka segítségével 1979-ben, a Nemzetközi Gyermekévben.
Óvodánk 2 csoportja 50 férőhellyel működik. Családias légkörben vegyes életkorú csoportszervezéssel neveljük, tanítgatjuk az óvodásokat. Az egyes nevelési területek közül kiemelt feladatunk az egészséges életmódra nevelés, a mozgásigény kielégítése, a mozgásfejlesztés. Ehhez nyújt teret az óvoda játszóudvara és a közelünkben lévő Czakó utcai sportpálya.

cím: 1016 Budapest, Tigris utca 58-60.
tel.: 375-3763
fax: 375-3763
e-mail: tigris.ovi@btovi.hu

Tigris utcai óvoda

Óvodánk épülete a Naphegyen – a Tabán közelében, a Gellért-hegy tövében helyezkedik el. Fővárosi viszonylatban jó levegőjű, zöldövezeti környezetben fekszik. Udvarral és tágas játszóterülettel rendelkezik. Három csoportban 66 gyermeknek biztosítunk férőhelyet. A csoportok összetétele homogén.
Épületünkhöz két terasz, és egy nagy, jó fekvésű, dombos udvar tartozik – melyek a csúszdákkal és mászókákkal, lépcsőkkel teret biztosítanak a változatos mozgáshoz és játékhoz. A pedagógusok nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra-, és az anyanyelvi nevelés megalapozására.